‘2020 is een boek dat nog niet geschreven is’

GENK (B) – Wiki Sports kende de afgelopen jaren al een sterke groei, maar die kwam door de corona crisis nog eens in een stroomversnelling. Eigenaar Ron Bussels zag zich genoodzaakt de organisatie van zijn bedrijf te versterken om nieuwe wegen in te slaan en verder door te pakken. Onder meer richting Nederland.

Sinds enkele maanden heeft Ron Bussels een aantal nieuwe mensen in dienst, waarmee hij het groeiscenario van zijn Wiki Sports gestalte wil gaan geven. Voor de verkoop is voor België Sebastien Gonissen aangeworven en voor Nederland komen Marc Goutziers en Joris Cools. Op gebied van Service & after-service kwamen er 2 medewerkers bij en bovendien werd Martijn Bijnens binnengehaald als Operations Manager. We spraken Bussels in zijn vernieuwde showroom, die nu permanent deel uitmaakt van zijn bedrijfspand in Genk.

Hoe komt het dat u Wiki Sports dit jaar op tal van punten organisatorisch moest versterken?
Ron Bussels: “We zijn gestaag gegroeid. Er zijn merken af gegaan en weer nieuwe bij gekomen. Op een gegeven moment kom je op een kantelpunt dat je zegt ‘óf we gaan terug naar af, óf we stappen verder en gaan proberen wat meer structuur te genereren’. Dat het dan niet meer zo is dat ik overdag verkoop, ’s avonds mailtjes beantwoord en ’s ochtends pakjes verstuur. Dat gaat een tijd goed maar op een gegeven moment ga je steken laten vallen en ga je ontevreden klanten hebben. Vijf jaar geleden is Dennis Godderie (assisant manager) erbij gekomen. Zijn uren van toen en vandaag zijn nog exact hetzelfde, maar de omzet is intussen wel maal 10 gegaan, net als de workload. Daarom hebben we een externe consultant erbij gehaald en zijn gaan kijken wat Wiki Sports eigenlijk is, wat is onze toegevoegde waarde is, wat zijn onze prioriteiten en waar liggen onze kansen? En dan kom je al snel bij het feit dat wij niet de standaard merken, maar de niche merken hebben, maar dat die merken wel een groot groeipotentieel hebben. En Nederland werd gewoon niet benut. Wij waren daar helemaal niet mee bezig.”

Maar daar is nu toch verandering in gekomen?
Ron Bussels: “In Nederland hebben we Marc en Joris, die effectief begin oktober begonnen zijn. Ze zijn de eerste contacten aan het leggen. We willen gestaag aan de bak in Nederland. We hebben nu ongeveer 15 winkels als klant, maar er zit veel meer potentieel. M1 hebben we er net als merk voor Nederland bij gekregen. Met de regelmaat van de klok kregen we hiervoor aanvragen vanuit Nederland, maar die hebben we nooit gehonoreerd. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken en zeggen dat we dit nooit gedaan hebben. Maar nu hebben we dat product ook voor Nederland en kan het dus wel. Verder hebben we Rotwild, maar daarmee hebben we vorig jaar geen enkele dealer in Nederland mee bezocht. Dat gaat nu wel gebeuren. We hebben sinds kort een showroom met de volledige collectie hier in België maar, afhankelijk van de expansie in Nederland, hebben we het idee om in 2022 ook daar een showroom te gaan openen. Dat zal nabij Tilburg zijn. Verder is recentelijk ook de T2 Techcampus geopend, waar ook Shimano opleidingen gaat geven. Ook wij gaan daar, met name met M1 en Rotwild, onze opleidingen geven. Dat zijn, voor ons als Wiki Sports, hele grote stappen die we aan het nemen zijn. Het gaat om serieuze investeringen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit ons alleen maar ten goede gaat komen.”

Opvallend in uw aanpak is dat u tegenwoordig duidelijk kiest voor nichemerken. Waarom?
Ron Bussels: “Wij hebben geen mainstream merken omdat we niet in een prijzenoorlog willen zitten. Ik wil niet verkopen op prijs maar op kwaliteit, want daar staat geen maat op, denk ik. Vervolgens willen we service op hetzelfde level verlenen. In het begin was dat ‘key’ voor ons, maar naarmate je gaat groeien, ga je met andere dingen bezig zijn dan waarmee je hoopt bezig te zijn. Ik denk dat we nu zover versterkt zijn, dat we die stap wel weer kunnen gaan maken. En de meerwaarde, die wij denken te hebben voor de winkel, ook te kunnen geven. Als ik terug ga kijken naar 2013, dan was dat toen eigenlijk al mijn idee. Door de tijd ben ik dat gaan verloochenen en verandert je visie, maar uiteindelijk kom je weer terug bij dat basisidee. Experience is een mooi woord, de mensen kunnen hier komen om de producten te zien, te voelen en te testen. Het verkopen zoals weleer zal door corona nooit meer hetzelfde zijn. Klantje bezoeken, ordertje schrijven, foldertje achterlaten, dat is voorbij denk ik. Wij hebben onze forecast en jaarorders en daarna moet het gewoon klantenbinding zijn.”

U heeft een gevarieerd palet aan merken. Is er ruimte voor meer of is het zo voldoende?
Ron Bussels: “De expansie en de groeikansen van de merken die we voeren is ongelooflijk groot. Voorlopig zijn we heel tevreden met de merken, die we hebben, maar de markt evolueert en daarom kijken we altijd naar nieuwigheden en evoluties. Met deze merken hebben we een basis om bij bijna iedere winkel iets aanwezig te kunnen hebben.”

Eigenlijk had u op Vélovak willen staan voor een herintroductie op de Nederlandse markt.
Ron Bussels: “Dat Velovak niet doorging was wel een streep door de rekening, want we hadden ons daar aan de Nederlandse dealers willen presenteren. Maar goed, we hadden nog nooit zoveel afspraken voor onze dealerdagen als nu. Die zijn erg belangrijk, want ik weet niet hoe je anders je productpresentatie gaat laten zien en, anderzijds, hoe je jouw orders gaat genereren.”

2020 was een bizar jaar, maar wat gaat 2021 brengen?
Ron Bussels: “Uiteraard hebben wij prognoses gemaakt, ook voor de dealershows. Toen we 1/5 van onze afspraken hadden gehad zaten we al bijna aan onze orderportefeuille van vorig jaar. Dus wij verwachten eenzelfde groei. Bij Rotwild hebben we 5 keer zoveel aan orders geplaatst. Als je die bedragen ziet, dan krijg je daar duizelingen van. Maar als we nu kijken dan zien we dat we eigenlijk tot december niks meer beschikbaar hebben en dat het toch wel allemaal weg is. We zijn de afgelopen maanden hard verwend. Eigenlijk is het niet realistisch om te verwachten dat je op die wolk blijft zitten. Je zou moeten terugkijken naar de cijfers van 2019 en op basis daarvan verder calculeren. Het boek van 2020 is nog niet geschreven en niemand kan op de achterkant kijken en de samenvatting lezen. Dus niemand weet of hij het juist gedaan heeft. Wat ik nu wel hoor is dat dealers veel meer bijbesteld en verkocht hebben, maar dat ze daarom ook extra mensen hebben moeten aannemen. Ik heb ook mensen gesproken die veel meer verkocht hebben, maar waar ook de kosten met duizenden euro’s gestegen zijn. Dus aan het einde van de rit blijft je netto profit ongeveer hetzelfde. De fietsenmaker leeft in een bubbel van verkopen, verkopen, verkopen. Dat is goed, maar ongeacht komen daar kosten bij, grotere voorraden en misschien wel restpartijen. Als je die kan verkopen is dat schitterend, maar dat is net die achterkant van het boek dat we vandaag nog niet kennen.”

BRON: NIEUWSFIETS.NU